luni, 20 aprilie 2015

Dezastre naturale

EDUCAŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

Dezastre naturale








Obiceiuri de Paşte

EDUCAŢIA PENTRU CETĂŢENIE DEMOCRATICĂ

- OBICEIURI DE PAŞTE -





DEZVOLTAREA DURABILĂ

     DEFINIŢIE :  Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.

     Conceptul de dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor și metodelor de dezvoltare socio-economică care se axează în primul rând pe asigurarea unui echilibru între aspectele sociale, economice și ecologice și elementele capitalului natural.

     SCOP :  Scopul general este de a identifica şi dezvolta acţiunile care permit să obţină o îmbunătăţire continuă a calităţii vieţii, atât pentru generaţiile prezente, cât şi pentru cele viitoare, prin crearea de comunităţi durabile capabile să-şi administreze şi să şi folosească eficient resursele, precum şi să valorifice po
tenţialul inovator social şi ecologic al economiei, asigurarea prosperităţii, a protecţiei mediului 
şi coeziunii sociale. 

     DOMENII : 

1. Educaţia pentru protecţia mediului înconjurător
    Mediul inconjurator constituie un mecanism viu cu o complexitate deosebita de a carui integritate si buna functionare depinde intreaga activitate umana.
   Mentinerea echilibrului ecologic este esential pentru desfasurarea normala a vietii. La problemele contemporane - politice, economice, sociale, culturale, psihologice, tehnologice - se adauga si problemele ecologice.
  Societatea nu poate ramane indiferenta si trebuie sa gandeasca solutii si strategii corespunzatoare. Aceasta presupune un deosebit efort pentru care este nevoie de o mare unitate de vointa si actiune a membrilor societatii.



2. Educaţia pentru cetăţenie democratică
    Educaţia joacă un rol esenţial în promovarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei: democraţia, drep­turile omului şi statul de drept, precum şi în prevenirea încălcării drepturilor omului. În sens larg, educaţia este considerată din ce în ce mai mult un scut împotriva creş­terii violenţei, rasismului, extremismului, xenofobiei, dis­criminării şi intoleranţei. Conştientizarea profundă a rolu­lui educaţiei se reflectă în adoptarea Cartei Consiliului Europei privind educaţia pentru cetăţenie democratică şi educaţia pentru drepturile omului de către cele 47 de state membre ale Organizaţiei.